Wednesday, April 10, 2013

Felhasználása

A legismertebb felhasználási mód , a tűzijáték: 
Az atomok elektronjai különböző energiatartalmú pályákon vannak. Hő vagy fény hatására az elektronok egy magasabb energiatartalmú pályára kerülnek, vagyis gerjesztődnek. Az elektronok azonban a lehető legkisebb energiatartalmú pályákra törekszenek, ezért a két szint közötti energiakülönbséget kisugározzák.Ha a fény látható hullámhosszán van, akkor valamilyen színként érzékeljük. 
A tűzijátékoknál meggyújtják a robbanóanyagot, ez biztosítja az égéshez és a gerjesztéshez szükséges hőt (kb. 800-1000 °C). Az égen a fémsók elégnek, összetevőikre bomlanak [pl.: NaCl -> Na + Cl], a fématomok gerjesztődnek végül a gerjesztés során kapott energia kisugárzódik fényként és megjelennek a színek.
A lángfestést [lángfotometria] használják a vegyészek különböző anyagok kimutatására [minőségi analízis] is, vagy akár mennyiségének meghatározására [mennyiségi analízis] is.
A lámpák fényének a sokféleségéért is a különböző anyagok eltérő fénykibocsátása a felelős.
A lángfestést tapasztalhatjuk akkor is, mikor főzés közben véletlenül az edény helyett a gázrózsába szórjuk a sót, és az addig kék színű láng szép sárga fénnyel villan fel, a nátrium lángfestésének köszönhetően.

No comments:

Post a Comment